Publikováno

Druhy javorového sirupu

druhy javoroveho sirupu

Pro javorový sirup a jeho druhy se používají dva spůsoby označení: Podle Kanadské a Americké klasifikace. Většinou výrobci javorového sirupu, používají označení své země, nejčastěji je to tedy Kanadské označení, jako krajiny s největší produkcí sirupu na světe.

Javorový sirup se označuje třemi stupni písmen nebo číslic a taky slovní označení barvy sirupu. .Kanadský systém používá čísla (1, 2 3) a označení Light, Medium, Amber, Dark. Americký systém používá, stupně (A B C).

Klasifikuje a následně označuje se, podle stupně průhlednosti javorového sirupu, což znamená že se měří množství viditelného světla, které projde přes sirup. K hodnocení se používá speciální přístroj na měření přechodu světla. Podle procenta přeneseného světla je pak sirupu přirazeno označení.

Jednotlivé stupně sirupu jsou pak následující:

Stupeň A – Light Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Extra light (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je více než 75%, barva je jemně zlatavá, s jemnou chutí, a velmi mírnou a delikátní aromou.

Stupeň A – Medium Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Light (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je mezi 60.5 a 74%, barva je zlatavá, s jemnou chutí, a velmi mírnou a sladkou aromou.

Stupeň A – Dark Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Medium (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je mezi 44 a 60.4%, barva je jantarová, s typickou javorovou chutí a mírnou a sladkou javorovou aromou. Toto je typický druh sirupu používaný na palačinky, při vaření atd.

Stupeň B (Klasifikace USA)
Číslo 2 – Amber (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je mezi 27 a 43.9%, barva je tmavá, s intenzivní a výraznou javorovou chutí a aroma. Tento javorový sirup je hodně výrazný a je také používan k vaření či pečení.

Stupeň C (Klasifikace USA)
Číslo 3 – Dark (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je méně než 26.9%, barva je velmi tmavá, s plnou, výraznou chutí karamelizovaného sirupu. Je používán hlavně jako potravinářská přísada a při výrobě potravin s javorovým sirupem.