Javorová historie je zajímavý pohled na způsob života původních obyvatel Severní Ameriky. První lidé, o kterých víme, že používali javorový sirup, jsou původní obyvatelé tohoto kontinentu žijící v severo-východní části Kanady a Severní Ameriky, již dávno před objevením se prvních Evropanů. Používali prapůvodní metodu nařezávání stromů pro získávání sladké javorové mízy, která pro tyto Indiánske národy poskytovala javorový sirup jako zdroj energie a vysokokalorické výživy na dlouhé zimní období. Původní obyvatelé byli velkorysí s poskytnutím jejich technologie, a prvním Evropským osadníkům poskytli cenné know-how, jak se z javorových stromů dá získat cenný sirup.
Evropané se naučili rychle získavat sirup a k těmto původním znalostem, přidali ještě své znalosti zpracovávání kovů, uchovávání potravin a přepravy, a jejich způsoby výroby sirupu se taky staly součástí historie javorového sirupu. Sesbíraná javorová míza se odvážela do tzv. ,,cukrové boudy,, kde se skladovala v řekou ochlazované budově. Míza musela být taky zpracovávana v poměrně složitém procesu vaření, ve velikých kotlech a nádobách. Musela být neustále míchaná, aby se zabránilo krystalizaci sirupu. Zhruba do roku 1800 se tento proces zefektivnil a stal se ještě více výnosným. ,,Lidový cukr,, jak se javorový sirup nazýval, byl po dlouhou dobu nejvíce používané sladidlo v celé Kanadě a Severní Americe.
Různé pumpy a odvlhčovače byly taky zavedeny do procesu díky vynalézavým Američanům, ale proces vyváření a zpracování zůstal stále pomalý a drahý. Spojené Státy začaly dovážet javorový sirup z Kanady, hlavně z Quebecu – studené oblasti známé hojností javorových lesů a kupují odsud sirup prakticky až dodnes.
Ve Spojených Státech je výroba javorového sirupu stále existujícím avšak poměrně nevělkým potravinárskym odvětvím ve státech Nové Anglie, hlavně ve Vermontu, v menší míře v Maine a ještě v dalších státech. V Americe, Kanadě i Evropě se sirupy dělí podle stupňů (grades). Systém odstupňování zohledňuje barvu, obsah cukru, čas sběru. Další průzkum historie javorového sirupu nám ukazuje, že během Civilní války (Civil war) většina domácností Spojenců (Union) používala javorový cukr, aby bojkotovala třtinový cukr, který byl v hlavně produkován otroky v jižanských státech. V současnosti je javorový sirup velice oblíbený po celém světe. Je nedílnou součástí chutných a zdravých snídaní, mnoho lidí si neumí bez něj vůbec představit palačinky, wafle, toasty a přidávají si ho taky do všech mléčnych výrobků . Také býva hodně používán k vaření, nahrazuje tak bílý rafinovaný cukr, pro jeho chuť a zdravotní výhody a přínosy. Javorový sirup je hojně používán v jídelníčcích veganů, vegetariánů a také např. národů z vlastnímí potravinovými pravidly jako Židů, protože je to košer potrava.